Nieuwsbrief

 

Eldad Kisch

"Profiling"
Lees zijn column
 
Geef het andere Israël moed

Lees verslag 2016

Klik hier

 
 

Denk niet

'ik kan niets doen'

Klik hier

 

Nieuws

Achttienjarige verpleegkundige doodgeschoten door IDF-soldaat

Achttienjarige verpleegkundige doodgeschoten door IDF-soldaat

De achttienjarige Palestijn Sajed Mazher, een vrijwillige verpleegkundige van organisatie Physicians for Human Rights, kwam vorige maand om het leven terwijl hij in het Dheisheh vluchtelingenkamp (vlakbij Bethlehem) aan het werk was. Mazher werd door een IDF-soldaat beschoten op het moment dat hij naar een gewonde toeging. Later werd hij in coma naar het Al-Hussein ziekenhuis in Beit Jal gebracht, maar alle pogingen hem in leven te houden waren tevergeefs. Sajed zette zich vaak in voor de Bethlehemse mobiele kliniek van Physicians for Human Rights.

» Lees meer

Een symbolische stem

Zochrot is een grassroots-beweging en organisatie die binnen de Israelische gemeenschap een groter bewustzijn wil creëren over de Nakba, de uitdrijving van 700.000 Palestijnen en vernietiging van hun woningen in 1948. Daarnaast poogt Zochrot een groter draagvlak te genereren voor het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen die in 1948 en daarna uit hun woningen werden gedreven. Sinds kort steunt SIVMO deze groep in haar missie. 

» Lees meer

Vredescampagne

Vredescampagne

Vrede lijkt een steeds abstracter begrip te worden in Israel. Toch lanceerde Peace Now, een van de oudste nog bestaande Israelische vredesorganisaties, deze maand een campagne rond het veertigjarig jubileum van het Egyptisch-Israelisch vredesakkoord. Onderdeel daarvan was een korte film die probeert Israeli’s lering te laten trekken uit dit verdrag en paralellen te laten zien met het Israelisch-Palestijns conflict.

» Lees meer

Negenjarige jongen op school gearresteerd

Het Israelische leger arresteert jaarlijks tussen de 800 en 1000 Palestijnse kinderen. In veruit de meeste gevallen gaat het om jongens. Die zijn soms jonger dan vijftien jaar. De reden die voor het merendeel van deze arrestaties wordt opgegeven is het gooien van stenen. Ongeveer de helft van deze jongeren wordt 's nachts thuis opgepakt, geblinddoekt en in de boeien geslagen en vervolgens in gevangenschap onder druk gezet om misdaden te bekennen die ze niet hebben gepleegd. 

» Lees meer

Eerdere berichten

Bekijk ook eerdere berichten uit ons archief.