Nieuwsbrief

 

Eldad Kisch

"Profiling"
Lees zijn column
 
Geef het andere Israël moed

Lees verslag 2016

Klik hier

 
 

Denk niet

'ik kan niets doen'

Klik hier

 

Nieuws

Een zaak van liefde

Een zaak van liefde

Het is arbeidsmigranten niet toegestaan een liefdesrelatie met elkaar aan te gaan in Israel. Zodra dergelijke relaties aan het licht komen, wordt één van de twee arbeiders gedwongen het land te verlaten. Alleen zo kan de ander alsnog het werkvisum, waar vaak een flink bedrag voor is betaald, behouden. Kav LaOved, een organisatie die strijdt voor sociaal-economische rechtvaardigheid, heeft vorig jaar 13 van dit soort zaken aangevochten, in alle gevallen hebben de migratie-autoriteiten bepaald dat beide partners alsnog in het land mochten blijven. SIVMO steunt Kav LaOved sinds kort, dit meldpunt richt zich op de groepen die vaak buiten de boot vallen: onder andere Palestijnse werknemers uit bezet gebied en arbeidsmigranten.
Nu speelt er een zaak die minder goed dreigt af te lopen. 

» Lees meer

Ex-militair schrijft opiniestuk

Ex-militair schrijft opiniestuk

Voormalig IDF-luitenant Dean Issacharoff was 19 jaar toen hij tijdens zijn jaar van voorbereiding op het leger een toespraak van Breaking the Silence-directeur Avner Gvarjahoe hoorde. De soldaat in spe was toen nog vol wantrouwen over de motieven van veteraan Gvarjahoe. Issacharoff had niet kunnen vermoeden dat hij acht jaar later dezelfde positie zou innemen en zich, net als Gvarjahoe, zou inzetten om ruchtbaarheid te geven aan de militaire werkelijkheid die achter de bezetting schuilgaat.
'De droevige waarheid is dat militairen hoe dan ook hun doelwit willen raken, ongeacht wie en hoe oud dat doelwit is.'
Lees het artikel hier.

Nieuw rapport Breaking the Silence

Nieuw rapport Breaking the Silence

Breaking the Silence publiceerde een nieuwe rapport vol belangwekkende getuigenissen van oud-soldaten die in Hebron werkzaam waren. De stichting informeert al jaren het publiek binnen en buiten Israel over de dagelijkse realiteit van het Israelische leger en de bezetting.
'The sole mission there is to protect the Jews. The Palestinians don't matter at all, they made that clear,' aldus een sergeant die in 2014 in Hebron was gestationeerd.

Lees het rapport hier.

» Lees meer

Hamoked strijdt tegen huizensloop

Hamoked strijdt tegen huizensloop

Misdrijven en overtredingen van Palestijnse geweldplegers zijn al jarenlang aanleiding om familieleden van de dader uit huis te zetten en in sommige gevallen de woning te vernietigen. In verreweg de meeste gevallen woont de verdachte niet meer in het huis dat wordt gesloopt. Vorige maand werd een wetsvoorstel aangenomen dat deze maatregelen legitimeert, zo bericht mensenrechtenorganisatie HaMoked. Familieleden in de eerste graad mogen hun huis worden uitgezet als de misdaad in de categorie valt van 'een door nationalisme ingegeven moord of poging tot moord.’
HaMoked schreef nog dezelfde dag een brief aan premier Netanjahoe waarin wordt benadrukt dat dit wetsvoorstel in strijd is met internationaal recht en het onschuldige mensen straft. Ook heeft de HaMoked verschillende rechtszaken die de staat tegen familieleden van geweldplegers had aangespannen met succes weten te weerleggen en blijft HaMoked aanhoudend actie voeren tegen het slopen van huizen.
Op de foto hierboven zijn de resten te zien van het huis van de familie Naawla dat op 17 december 2018 werd vernietigd waardoor zes mensen dakloos werden. Een inwonend familielid was ervan beschuldigd afgelopen oktober twee Israeli's te hebben vermoord.

Eerdere berichten

Bekijk ook eerdere berichten uit ons archief.