Nieuwsbrief

 

Eldad Kisch

"Profiling"
Lees zijn column
 
Geef het andere Israël moed

Lees verslag 2016

Klik hier

 
 

Denk niet

'ik kan niets doen'

Klik hier

 

Column Eldad Kisch

Goed nieuws?

07-02-2012

 

Het lijkt wel of ik alleen maar negatieve ontwikkelingen te melden heb over de democratie in Israël, en dat is niet altijd een prettige bezigheid. Ik was dus aangenaam verrast toen ik hoorde dat de speciale middelbare school van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem er voor had gezorgd dat op een tocht naar Hebron, naast de vertoonde zegeningen van de verjoodsing van de oude stad van Hebron, ook tegenwicht gegeven zou worden door een spreker van Breaking the Silence. Dit om de bezetting van meerdere kanten te belichten voor dit intelligente scholierenpubliek. Het plan was goedgekeurd door het Ministerie van Onderwijs. Klonk goed, en ruimhartig. Ik, pessimist, zei nog dat ik het eerst moest zien.

 

Op de bewuste dag vertrok een bus met leerlingen naar Hebron, al bij de ingang van de stad kwamen enkele ongenode settlers aan boord. De bus werd ook opgehouden door de politie, met de mededeling dat de lezing van Breaking the Silence niet door kon gaan, omdat ze de veiligheid van de spreker tegen de settlers niet konden garanderen. Daar worden ze wel voor betaald, maar de politie maakt het zich liever gemakkelijk.

 

De organisatoren besloten toen een gesprek met settlers in de oude stad te laten vallen. Die waren toch al aan boord, en konden hun mening ongestoord laten horen.

De leerlingen, niet de domsten, hadden hier mooi onze democratie aan het werk gezien.

 

De gewone eenzijdige, didactische schoolreisjes naar Hebron voor alle scholen gaan gewoon door.

 

Nu hebben zo'n tweehonderd leraren verklaard dat ze met deze eenzijdige politieke voorlichting niet mee willen doen. Goed zo.