Nieuwsbrief

 

Eldad Kisch

"Profiling"
Lees zijn column
 
Geef het andere Israël moed

Lees verslag 2016

Klik hier

 
 

Denk niet

'ik kan niets doen'

Klik hier

 

Column Eldad Kisch

Bouwen geeft weer adempauze

04-10-2011 

 

De bezwaren van Israëlische zijde over de stap die Abu-Mazen heeft genomen vis-à- vis de VN heb ik nooit echt begrepen. Waarschijnlijk hoofdzakelijk dat hij ook eens iets éénzijdigs onderneemt. We komen al vele jaren niet uit ons geschil op eigen kracht. Hoe lang voeren we al eindeloze en oeverloze onderhandelingen? Laten we even over de schuldvraag heen stappen, wie nu eigenlijk de zaken torpedeert. Ik dacht al lang dat het tijd werd voor een 'hogere macht' om hier orde op zaken te stellen. En het zal ieder weldenkend mens duidelijk zijn dat er aan beide kanten flink ingeleverd moet worden als we ooit tot een oplossing willen komen.

Naar mijn mening heeft Abu-Mazen er goed aan gedaan om die 'hogere macht' nu eens in te roepen. Waar wachten we op? De tijd werkt niet in ons voordeel. Langzamerhand zijn we paria’s in de wereld dank zij het bokkige beleid van onze leiders.

Over het optreden van Netanyahu werd hier snedig opgemerkt dat hij een Oscar verdient voor zijn retorische gaven, maar geen Nobelprijs voor de vrede.

De vraag is of de VN het juiste adres is; ik zou niet weten wie anders die rol kan vervullen. Of inmenging van de VN iets uithaalt, is trouwens een andere kwestie. Erg optimistisch ben ik niet.

Netanyahu hoort het woord onderhandelingen, en hij moet meteen huizen bouwen op een problematische plek in Jeruzalem. Dat geeft weer even een adempauze.

 

De interne problemen van Israël met betrekking tot sociale rechtvaardigheid, aanleiding tot een ongehoord burgerprotest deze zomer, zijn nog ver van een oplossing. De aanbevelingen van de Trajtenberg-commissie (spreek uit: Trachtenberg, hij is tenslotte een Zuid-Amerikaan) gaan de betogers niet ver genoeg, 'een doekje voor het bloeden', en de hoge heren schreeuwen moord en brand. Dus dat klinkt niet slecht. We wachten rustig af wat er echt uit te voorschijn komt.

 

Sinds 1 october is de zomertijd bij ons afgeschaft door de minister van Binnenlandse Zaken Jishai. Dit is een jaarlijks terugkerend verschijnsel: de zomertijd moet verdwijnen vóór Jom Kippoer, tegen de wens van een meerderheid van de bevolking; het is gebaseerd op het welbekende feit dat de 25-urige vastendag makkelijker valt bij het orthodoxe deel van de bevolking als hij een uur eerder begint. Begrijpt u?