Nieuwsbrief

 

Eldad Kisch

"Profiling"
Lees zijn column
 
Geef het andere Israël moed

Lees verslag 2016

Klik hier

 
 

Denk niet

'ik kan niets doen'

Klik hier

 

Column Eldad Kisch

De Bruiloft van de Haat

04-01-2016

 

“The further a society drifts from truth 
the more it will hate those who speak it.” 
George Orwell

Ik had eigenlijk gedacht eens rust te houden en een weekje mijn beurt over te slaan. Maar een weldenkend mens mag niet zwijgen bij wat er hier gebeurt.
Onze gemeenschap bevindt zich duidelijk op een hellend vlak. Mijlpalen zijn wel de laffe moord in Duma en nu het nieuwe schandaal, de orthodoxe bruiloft in Jeruzalem, waar vrome gasten, waarschijnlijk uit de meest agressieve nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever (wat wij de bezette gebieden noemen) ronddansen met wapens in de feestzaal en een persoon met de foto van het vermoorde kind van de Dawabsche familie uit Duma vrolijk rond springt en met een mes die foto doorboort. In zijn ogen verdient het afmaken van Palestijnen kennelijk navolging. Deze video kwam toevallig in het publieke domein via de televisiezender Channel 10, en is dagenlang steeds weer vertoond. Weerzinwekkend en diep beschamend. Niet weinig afkeurende reacties, ook uit orthodoxe kring, zijn hierover binnen gekomen. Zelfs Nethanjahoe, deze stokebrand, de meester van de hetze, komt nu met schijnheilige praatjes. Samen met andere professionele opruiers. Zij vergoeilijken deze uitwassen tegenover de wereld als begaan door 'wild weeds' (onkruid) in ons verder fantastisch proper onderhouden tuintje, maar wij denken eerder dat dit onkruid mooi bezig is het hele tuintje te overgroeien. De intolerantie is gezaaid en wij wachten vol onrust op de te verwachten oogst.
Er is een enorme discussie gaande of onze geheime dienst de verdachte daders van de brandstichting en moord in Duma te hardhandig aanpakt en overmatig optreedt tegen de drie verdachten. De geheime dienst erkent dat ze sterkere middelen gebruiken tegen deze jongeren, die ideologisch moorddadig zijn tegenover Arabieren, en elke medewerking bij het onderzoek weigeren. Die middelen zouden niet verder gaan dan wat bij verhoren van Palestijnen gangbaar is, en alles blijft binnen de grenzen die de wet toestaat. De orthodoxen schreeuwen moord en brand, dat je tegen Joden niet zo hard mag optreden als tegen Arabieren. Waarom eigenlijk niet, als het in beide gevallen over terrorisme gaat?
De angst voor meningen die jammer genoeg door misschien slechts drie procent van de bevolking gedeeld worden, past mooi bij het citaat aan het begin van deze column. De bescheiden geluiden van links zijn nauwelijks te horen tegenover de luide Likoed propaganda die nagepraat wordt door zo’n 80 procent van de joodse bevolking in Israel. Daarbij hoort ook de consequente poging van de regering om de mensenrechten- en vredes-NGO's de buitenlandse financiën te ontnemen, terwijl ze uitteraard totaal voorbijgaan aan de enorme sommen geld uit het buitenland die bij de settlements en de rechtse organisaties binnen stromen. Die eenzijdige wet hangt ons voortdurend boven het hoofd. Echt democratisch. 
Het is een positief geluid dat sommige ex-generaals het kritische werk van Breaking the Silence niet als subversief zien, ja zelfs als zuiverend voor het leger.