Nieuwsbrief

 

Eldad Kisch

"Profiling"
Lees zijn column
 
Geef het andere Israël moed

Lees verslag 2016

Klik hier

 
 

Denk niet

'ik kan niets doen'

Klik hier

 

Boycot wet

Boycot wet

 

Op 11 juli 2011 is door het Israëlische parlement de ‘Boycot wet’ aangenomen (met 48 stemmen voor en 37 stemmen tegen). Deze wet maakt het strafbaar om tot een boycot tegen de staat Israël op te roepen of om deel te nemen aan een oproep tot een boycot, inclusief de boycot van nederzettingen en nederzettingenproducten. Israëli’s die hiervan beschuldigd worden, riskeren een hoge geldboete. Ook kan het bedrijf, persoon of instituut waartegen de boycot bedoeld is, een financiële schadevergoeding eisen die niet in overeenstemming hoeft te staan met de werkelijk geleden schade. Israëlische non-gouvernementele organisaties dreigen belastingontheffingen te verliezen als zij zich uitspreken voor een boycot.

 

Veel Israëlische vredes- en mensenrechtenorganisatie zijn sterk gekant tegen deze wet, zoals Peace Now, B’Tselem, Coalition of Women for Peace, Yesh Din, Physicians for Human Rights - Israel, Amnesty International - Israel, Rabbis for Human Rights, Gisha en ACRI. Zij noemen hun verzet hiertegen een strijd tegen de aanhoudende golf van antidemocratische wetgeving, waarvan het doel is om het recht van legitieme, geweldloze protesten te beperken. Volgens Coalition of Women for Peace is de wet één van de meest gevaarlijke antidemocratische wetten die door het huidige parlement worden gepromoot. Het criminaliseert geweldloze, legale en legitieme middelen om sociale en politieke doelstellingen te bevorderen, doelstellingen die zijn beschermd in burgerrechten zoals de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van samenkomst. Peace Now benadrukt dat het niet uitmaakt of je akkoord gaat met een boycot of niet, maar dat Israëlische burgers het democratische recht moeten hebben om te boycotten wat zij willen. Zij moeten niet in angst leven voor de juridische autoriteiten, wanneer zij op basis van hun ideologie een protest willen organiseren.

 

Jessica Montell, directeur van B'Tselem, publiceerde een brief over de boycotwetten. De Nederlandse vertaling vindt u op onze website.

 

Op de website van Peace Now vindt u meer informatie over de nieuwe wet.

 

Op de website van ACRI (Association for Civil Rights in Israel) vindt u vragen en antwoorden over de Boycot wet.

 

Coalition of Women for Peace (CWP) gaat verder met haar campagne ‘Right to Resist’. CWP zal zich blijven uitspreken en verzetten tegen de bezetting, ondanks de groeiende politieke druk om dit niet te doen.

 

Een Ander Joods Geluid heeft een factsheet gepubliceerd over de achtergronden en implicaties van de Boycot wet.