Nieuwsbrief

 

Eldad Kisch

"Profiling"
Lees zijn column
 
Geef het andere Israël moed

Lees verslag 2016

Klik hier

 
 

Denk niet

'ik kan niets doen'

Klik hier

 

Anti-democratische wetsvoorstellen

Op 13 november 2011 heeft het Israëlische Ministerieel Comité voor de Wetgeving goedkeuring verleend aan twee wetsvoorstellen die buitenlandse financiering voor Israëlische mensenrechtenorganisaties zal beperken. Deze wetsvoorstellen zijn zo gereed om in de Knesset te komen voor een stemming.

 

Eén van de nieuwe wetten (het zogenoemde Akunis-wetsvoorstel) zou de bijdragen van buitenlandse regeringen aan Israëlische 'politieke' NGO’s beperken tot een maximum bedrag van NIS 20.000 (circa 4.000 euro). De EU en de VS reageren dat deze wetgeving de staat van Israël als een democratisch land zou kunnen schaden. Premier Benjamin Netanyahu heeft al eerder aangekondigd dat hij ondersteuning zal verlenen aan deze wet.

 

De tweede wet (het wetsvoorstel Kirshenbaum) stelt een belasting van 45% voor op donaties van buitenlandse regeringen aan Israëlische NGO’s die niet in aanmerking komen voor Israëlische overheidsfinanciering. Dit wetsvoorstel komt van Yisrael Beiteinu, de partij van minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, die dan ook alles in het werk stelt om de wet door de Knesset te krijgen.

 

Op 20 november maakt de Israëlische premier Netanyahu bekend dat hij besluit om het parlementaire proces gericht op ratificatie van deze wetsvoorstellen voor onbeperkte tijd te bevriezen. In Haaretz geven bronnen rondom de premier aan dat "er vanaf nu geen intentie is om een bijeenkomst over de wetsvoorstellen in het kabinet te houden. Netanyahu zal moeten beslissen wanneer en hoe - of helemaal niet - hij deze wetsvoorstellen wil doen herleven. Dit is ook afhankelijk van de druk die op hem uitgeoefend wordt."

 

Op 1 december wordt bekend dat Akunis en Kirshenbaum de wetsvoorstellen in herziene vorm weer op de agenda hebben gezet. Het voorstel is nu om buitenlandse publieke financiering te verbieden van Israëlische organisaties die 'het bestaan ​​van de staat Israël ontkennen, aanzetten tot racisme, gewapende strijd tegen de staat Israël ondersteunen, aanklachten tegen IDF-soldaten in internationale rechtbanken ondersteunen, oproepen tot dienstweigering en/of een boycot van de staat Israël of zijn burgers ondersteunen'.

 

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Breaking the Silence geeft commentaar:

"Een nieuwe dag, een nieuwe poging van Lieberman en Bibi om de stem van de oppositie te laten zwijgen. Deze keer is het een beperking op financiering. Wij van Breaking the Silence maken ons zorgen over de positie van Israël in de wereld en onze democratie, maar niet over de voortzetting van ons werk. Dit zullen we voortzetten, ongeacht wat onze regering beslist. We zouden alleen graag willen dat ze het lef hadden om onze inhoud en niet onze financiering aan te vallen."

 

De directeur van B’Tselem, Jessica Montell, reageert in een brief op hun website: "…We werken samen met partnerorganisaties om ervoor te zorgen dat deze wetsvoorstellen geen wet worden. Tegelijkertijd weigeren we ons door deze initiatieven te laten afleiden van ons werk. Sterker nog, ik zie dit juist als hun doel: kritiek tot zwijgen brengen, of door daadwerkelijk wetgeving aan te nemen die ons werk belemmert, of door ons te dwingen onze kostbare middelen in te zetten om onszelf te verdedigen in plaats van ons werk te doen… In reactie hierop hebben wij onze inspanningen verdubbeld… ". Lees de hele reactie op de website van B’Tselem.

 

Meer informatie:

  • Lees hier de kamervragen die Frans Timmermans (PvdA) heeft gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal
  • De huidige versie van het Akunis-wetsvoorstel (Engels, ACRI, 8-11-20110)
  • De huidige versie van het Kirshenbaum-wetsvoorstel (Engels, ACRI, 8-11-2011)
  • Open brief Euro-Mediterranean Human Rights Network (EMHRN) en Observatory for the Protection of Human Rights Defenders aan de Israëlische Knesset waarin zij hun bezorgdheid uiten over de wetsvoorstellen.