Nieuwsbrief

 

Eldad Kisch

"Profiling"
Lees zijn column
 
Geef het andere Israël moed

Lees verslag 2016

Klik hier

 
 

Denk niet

'ik kan niets doen'

Klik hier

 

Agendapunt

Vrijheidslezing Combatants for Peace

Wat: de 17e Vrijheidslezing, door Jamil al Qassas en Assaf Yacobovitz van Combatants for Peace

Wanneer: dinsdag 28 maart, 20:00 uur en donderdag 30 maart, 20:00 uur

Waar: Het Nutshuis, Den Haag en De Balie, Amsterdam

Meer informatie en tickets: Het Nutshuis en De Balie 

 

De 17e Vrijheidslezing wordt gehouden door de Palestijnse Jamil al Qassas en de Israëlische Assaf Yacobovitz die beide actief zijn binnen de beweging Combatants for Peace. Deze organisatie werd opgericht in 2006 door (voormalige) Israëlische soldaten en Palestijns strijders, die besloten de wapens neer te leggen en door middel van geweldloos protest zich gezamenlijk uit te spreken tegen de bezetting. Ondanks de enorme weerstand die de beweging in eigen kring oproept en de politieke realiteit van geweld aan beide kanten, blijft Combatants for Peace zich inzetten voor een vreedzame oplossing, omdat ze geloven in een lange termijn strategie waarbij uiteindelijke de medemenselijkheid zal zegevieren.

 

In deze tijd van wereldwijde polarisatie waarin verschillende bevolkingsgroepen volledig in hun eigen werkelijkheid lijken te leven en de ander als de zondebok aanwijzen, gaan we in gesprek met Al Qassas en Yacobovitz over hun radicale geloof in de kracht van empathie.

 

Jamil al Qassas is als Palestijn geboren in het Deheisha vluchtelingen kamp, aan de randen van Bethlehem. Hij nam deel aan de eerste Intifada, een opstand waar hij dertien keer werd gevangenengenomen en waar zijn broer werd vermoord. Hij leeft nu in Deheisha met zijn vrouw en kinderen, werkt in de bouw en is actief in zijn lokale gemeenschap, als lid van The Parents Circle – Families Forum en Combatants for Peace.

 

Assaf Yacobovitz nam dienst als officier in de Israeli Airforce. Hij speelde een rol in Operation Cast Lead, wat onderdeel uitmaakte van de eerste Gaza Oorlog. Na deze ervaring besloot Assaf om deel te nemen aan Combatants for Peace. Hij leeft in Tel Aviv waar hij werkt als psycholoog.