Nieuwsbrief

 

Eldad Kisch

"Profiling"
Lees zijn column
 
Geef het andere Israël moed

Lees verslag 2016

Klik hier

 
 

Denk niet

'ik kan niets doen'

Klik hier

 

Agendapunt

Film: Disturbing the Peace

Wat: filmvertoningen van Disturbing the Peace op het Movies that Matter filmfestival

Wanneer: 25 tot 28 maart

Waar: Filmhuis Den Haag en het Nutshuis

Kaarten en meer informatie: Movies that Matter 

 

Sinds 2005 strijden Israëli’s en Palestijnen zij-aan-zij én geweldloos voor vrede, verenigd als de Combatants for Peace. Ondersteund met veel archiefmateriaal vertellen filmmakers Stephen Apkon en Andrew Young het verhaal van deze strijdbare groep.

De Palestijnen en Israëli's die zich hebben verenigd in de Combatants for Peace hebben bijzondere, door de problematische geschiedenis van hun land getekende levensverhalen. Zij hebben geprobeerd een zelfmoordaanslag te plegen of streden een ongelijke strijd in dienst van het Israëlische leger. Wat zij gemeen hebben, is dat zij tot het inzicht zijn gekomen dat de gewapende strijd niet tot vrede zal leiden en slechts meer slachtoffers zal eisen.

Daarom zetten ze zich nu in om ook anderen ervan te overtuigen de wapens neer te leggen. Dat doen ze onder meer met theatervoorstellingen en demonstraties. Maar hun activisme valt niet altijd in goede aarde. Zo roept een geweldloze demonstratie bij de afscheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever een heftige reactie op van de soldaten die de muur beveiligen. Maar de Combatants for Peace blijven standvastig: raketten en tanks gaan geen vrede brengen, zeggen ze. Een vreedzame samenleving ontstaat pas als de wapens worden neergelegd.


Shifa al-Qudsi kan helaas Palestina niet verlaten, daarom zal Jamel Qassas, een ander Palestijns lid van de Combatants for Peace, aanwezig zijn.