Nieuwsbrief

 

Eldad Kisch

"Profiling"
Lees zijn column
 
Geef het andere Israël moed

Lees verslag 2016

Klik hier

 
 

Denk niet

'ik kan niets doen'

Klik hier

 

Achmad Dewabshe blijft alleen

Achmad Dewabshe blijft alleen.

door Annelien Kisch

 

 

Vandaag was ik - na mijn vakantie - weer naar het ziekenhuis Tel Hashomer.

Op bezoek bij Achmad, de laatst-overgeblevende uit het jonge gezin Dewabshe. Zijn jongere broertje had de brand, door kolonisten aangestoken, vanaf het begin niet overleefd, de vader overleed kort erna en de jonge, begaafde, moeder Richam na een strijd van ruim een maand.

 

Het 5 jarige kereltje sliep – “weigerde” zelfs wakker te worden voor een tante die hem probeerde te wekken - en mijn bezoek was eigenlijk meer aan zijn grootouders, of eigenlijk aan zijn grootvader, want die deed het woord, in vloeiend Hebreeuws.

Zijn vrouw, de grootmoeder, kon ik alleen de hand schudden, want ik spreek helaas - ondanks verwoede pogingen - nog steeds geen Arabisch - en zij geen Hebreeuws.

 

Er is wel vooruitgang in de medische toestand van Achmad.

Geen moeite (en KOSTEN!) worden gespaard aan zijn herstel.**

Zijn armpjes en beentjes worden uren achtereen in een onnatuurlijke houding d.m.v. een soort beugels gefixeerd.

Vandaag hoorde de grootvader dat de behandelingen zeker nog wel twee jaar zullen duren, dat het kind een soort drukkende omhulling van top tot teen krijgt, inclusief zijn gezichtje, met gaten voor ogen mond en neus, een omhulsel dat elke drie maanden vervangen moet worden voor veel geld.

Stel je een kleuter van 5 jaar in zo’n “dwangbuis” voor!

 

Op het  internet had ik net een foto gezien van een beeldig en lachend jongetje en ik was hoopvol.

 

Het viel me tegen. Uit het verslag van zijn grootvader begreep ik dat het kereltje heel weinig eet, veel wegzakt in een min of meer diepe slaap, kortom geen levenslust toont.

 

Niemand heeft het kind nog durven vertellen dat zijn beide ouders en kleine broertje dood zijn (vermoord!).

Achmad Dewabshe blijft alleen.

Beseft hij het?

 

Hoewel de grootvader zich hier pertinent van distantieert, is er een Arabische groep die de aanvallen met messteken op Israeli’s, die wij in de laatste weken meemaken, wraak op deze moorddadige brandstichting noemt.

 

**Niet alleen dat de Israelische regering zich niet verantwoordelijk voelt voor de medische kosten, ook zijn de daders van deze laffe en wrede daad nog steeds “niet gevonden”!!