Nieuwsbrief

 

Eldad Kisch

"Profiling"
Lees zijn column
 
Geef het andere Israël moed

Lees verslag 2015

Klik hier

 
 

Denk niet

'ik kan niets doen'

Klik hier

 

Nieuws

Brief aan de formateurs van het nieuwe kabinet | Gied ten Berge

SIVMO's voorzitter Gied ten Berge schreef een brief aan de formateurs van het nieuwe kabinet.

 

'Aan het begin van de formatie van een nieuw kabinet wil het Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechtenorganisaties (SIVMO) uw aandacht vragen voor de rol en de problemen van Israëlische vredes- en mensenrechtengroepen tegen de achtergrond van het voortslepende conflict over de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden en van de uitholling van een Tweestaten oplossing.'

» Lees meer

Nieuwe Israëlische wet legaliseert illegale nederzettingen

Het Israëlische parlement heeft ingestemd met een wet die de overheid het recht geeft om privaat grondbezit van Palestijnen met terugwerkende kracht te onteigenen op plekken in de West Bank waar al Joodse nederzettingen zijn gebouwd. De wet ontneemt Palestijnen het recht om grondonteigening achteraf bij het Hooggerechtshof aan te vechten. Meer informatie over de werking van de wet kunt u vinden in deze uitleg op de website van Ha'aretz.

» Lees meer

ActiveStills viert tienjarig bestaan met boek

ActiveStills viert tienjarig bestaan met boek
ActiveStills bestaat tien jaar! De jonge Israelische, Palestijnse en internationale fotografen van dit collectief gaan elke dag op pad om de strijd tegen de bezetting en tegen sociaal onrecht vast te leggen. SIVMO steunt ActiveStills al vele jaren, en doet dit met gepaste trots.
 
Om hun tienjarig bestaan te vieren hebben de fotografen van ActiveStills hun meest indringende foto's nu gebundeld in een prachtig boek, en daar staat SIVMO graag bij stil. Donateurs van SIVMO krijgen daarom bij een extra bijdrage van 100 euro voor ActiveStills het boek (t.w.v. 30 euro) gratis toegestuurd

U kunt een bijdrage voor dit getalenteerde fotografencollectief overmaken via hun donateurspagina.
» Lees meer

BTselem onder zware druk

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem, die al jaren door SIVMO gesteund wordt, heeft het flink te verduren. Na Hagai El-Ads (directeur van B'Tselem) indrukwekkende speech bij de VN, over de bezetting en de nederzettingen, is rechts Israël in de aanval gegaan. Netanjahoe heeft gedreigd met maatregelen tegen de organisatie, om bijvoorbeeld de mogelijkheid om bij hen vrijwilligerswerk te doen, in te perken. De onderminister van Buitenlandse Zaken zegt geen geld meer te zullen geven aan een expertisecentrum voor mensenrechten op de Hebreeuwse Universiteit vanwege hun banden met B'Tselem, en de Israëlische ambassadeur bij de VN heeft de VN opgeroepen hun financiële steun aan de mensenrechtenorganisatie in te trekken.

 

Handtekeningenactie

Om die reden is B'Tselem een internationale publieksactie gestart, waarbij zij aan het publiek vragen steun voor hen uit te spreken door een petitie te ondertekenen. U kunt de petitie vinden op https://actionsprout.io/5EA611/initial. Zelfs de EU én het Witte Huis hebben deze week publiekelijk hun steun vóór B'Tselem uitgesproken, na wat ze allemaal over zich heen hebben gekregen. 

 

Financiële  steun

U kunt B’Tselem daarnaast financieel steunen via SIVMO. Ga daarvoor naar http://www.sivmo.nl/wij-steunen/detail/2009/09/btselem.html.

» Lees meer

Eerdere berichten

Bekijk ook eerdere berichten uit ons archief.